Huidproblemen

 

De meest voorkomende huidaandoeningen.

 

 

 

 

Comedonen (meeeters)

Open comedonen (‘blackheads’): deze zijn grijs of zwart van kleur. De donkere kleur is geen vuil, maar pigment dat het lichaam zelf aanmaakt.

 

Gesloten comedonen (‘whiteheads’): bij deze comedonen is de follikelopening volledig afgesloten waardoor de talg zich gaat ophopen. Deze talg is zichtbaar als witte ‘kopjes’ of puistjes.

 

________________________________

Milia's (gerstekorrels)

 zien eruit als een klein wit korreltje in de huid. Ze zitten meestal in het gezicht, vooral rond de ogen. Vaak is de huid ook droog. Het is een onschuldige aandoening. Het is een kleine holte (cyste) in een haarschacht (follikel). In de holte zit hard geworden talg (huidsmeer).

 

_________________________________

Pustels (puistjes)

 

 Pustels (puistjes) zijn in feite gesloten comedonen die ontstoken zijn geraakt. Er is duidelijk roodheid zichtbaar, zowel van het puistje zelf als de huid direct eromheen.

Infiltraten zijn bulten of knobbels die zowel boven als onder de huid voelbaar zijn, ze kunnen spontaan ontstaan. Meestal worden ze echter uitgelokt doordat men een pustel uitgeknepen heeft. Als er druk op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze barsten, waardoor de inhoud in de huid eromheen terechtkomt. Het resultaat is een ontsteking van de talgklier (infiltraat).

______________________________

 

Teleangiëctasieën (couperose)

 

Teleangiëctasieën (couperose) is een toename van kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht; ook wel couperose genoemd. Het komt vooral voor op de wangen en neus. Hoe het ontstaat is niet bekend. Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor de ontwikkeling van couperose. Tevens kan een erfelijke aanleg een rol spelen.

_______________________________

 

Spider naevus

 

Een spider naevus is een rood vaatbultje ter grootte van een speldenknop, waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als poten bij een spin. Het ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Hormonale factoren spelen hierbij een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld bij orale anticonceptie. Ook kan sprake zijn van familiaire aanleg. Ze komen soms ook in de kinderleeftijd voor en verdwijnen dan meestal in de puberteit. Voorkeurslokalisaties zijn gezicht, hals en nek.

_________________________________

 

Rosacea

Rosacea is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gezicht, soms vergezeld van puistjes. De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen staan bekend als couperose. Rosacea kent verschillende kenmerken:

  • Blozende wangen, roodheid houdt soms uren aan

  • Op de wangen worden kleine haarvaatjes zichtbaar (couperose)

  • Prikkende, soms pijnlijke sensaties na blootstelling aan wind, kou, na wassen van gezicht

  • Er ontstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels), vooral op de wangen, neus en kin

  • De huid verruwt - Na een aantal processen kan de huid dikker worden.

_________________________________

 

  Fibromen en wratten

 

Fibromen zijn veel voorkomende goedaardige huidgezwelletjes. Termen zijn fibroma molle (= weke fibromen) , fibroma pendulans (= gesteelde fibromen) of skin tags (= huid aanhangsels).
Gewone benamingen zijn “wild vlees” of “steelwratjes”.  Fibromen komen voornamelijk bij volwassenen voor.


Het is nog onduidelijk hoe deze gezwelletjes ontstaan. Er bestaat wel enige relatie met overgewicht en hormonen (ontstaan vooral na de menopauze). Vooral bij vrouwen kan men soms tientallen kleine of grotere gesteelde huidkleurige of lichtbruine gezwelletjes zien in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen.
U kunt niets doen om het ontstaan van deze wratjes te voorkómen.
Fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren steeds meer fibromen op de huid ontstaan.


Verwijderen  Fibromen en wratten  

Een kleine fibroom of wrat kan meestal gelijk in één behandeling worden verwijderd. Via een naaldje waar veilige laagspanning op staat wordt deze als het ware weggebrand.  Dat gebeurt in enkele minuten. Er blijft dan een heel klein (schaaf)wondje achter.  Dus geen litteken.
Als nazorg adviseer ik SOS crème van Auriège

 

 

<TOP>

 

   

Website gemaakt door Renate Donker ©